Serviço de Cirurgia Vascular vid Lissabons universitetssjukhus Hospital Santa Maria
Tyvärr har jag inte fått fota undersökningsrummet, så inte helt optimalt inlägg med mycket text och lite bilder. Jag har frågat men olyckligtvis har det fallit lite mellan stolarna (chefen för kliniken behövde nämligen tillfrågas).
Placeringen inom duplex eller kärlultraljud har jag varit på under tre veckor. Måndagar till torsdagar 8.30-15.00 har jag varit på kliniken och fredagar har jag haft ledigt - det kan man inte klaga på. Tydligen är alla studenter från år 4 ute på kliniska placeringar fyra dagar i veckan och sedan periodvis halvdag i skolan på fredagarna. Under fredagen är studenterna från år 3 på de kliniska placeringarna.
Det har varit väldigt intressanta dagar med mycket intryck! Det är stora kontraster mellan sjukvården här i Lissabon jämfört med hemma i Sverige. Det första jag noterade är hygienen - för Er som inte vet, finns det många regler kring sjukhushygien i Sverige, vilket inte gäller här i Portugal. Nagellack, utsläppt hår, smycken, klockor och långärmat är helt normalt här, vilket är ett big NO NO hemma. Vi kan lämna det med att jag dränkt mina händer i handsprit. Det som också är stor skillnad är att i Sverige har alla samma sjukhuskläder i form av byxor och bussarong (t-shirt) med undantag för operation etc. Medan här har alla olika professioner olika klädsel och för Biomedicinska Analytiker eller "Technicians" som de säger, gäller en vit rock med privata kläder under. Vidare har studenter specifika kläder (typ ett förkläde/klänning) med ESTeSL loggan på och jag har även fått ett studentkort från universitetet som man sätter fast.
Enheten jag varit på utför alla möjliga kärlundersökningar - allt från carotis, till venös insufficiens, djup ventrombos, artär ben/arm, kartläggningar och bukaorta. Det har varit extra intressant och lärorikt då de har många undersökningar som är "follow ups" efter en operation. Däremot inom svenska utbildningen ingår inte operationer/interventioner i samma utsträckning som den portugisiska. Detta har gjort att det har blivit mycket studier för att förstå alla möjliga interventioner. Det är allt från bypass, stent, patches, EVAR och ven stripping.
De flesta dagarna har varit proppade med patienter - det bokas in ungefär 15 minuter per patient (vilket är väldigt lite jämfört med vad jag är van vid). På min avdelning är det tre biomedicinska analytiker (BMA) inr. klinisk fysiologi som jobbar - alla tre gör undersökningar och skriver svar. På kliniken finns endast EN ultraljudsmaskin som fungerar (den andra är trasig) och den är i ständigt bruk. Både BMA och läkare använder ultraljudsmaskinen flitigt! Tekniken här är inte lika modern som hemma och det är en hel del pappersarbete. Svaren skrivs på datorn och bilderna lagras digitalt men allting skrivs ut och ges sedan till patienten. Patienterna tar alltså med papper + bilder till deras nästa läkarbesök, vilket känns lite omodernt när de redan har allting digitalt.
Mina tre handledare är superduktiga, kompetenta och gulliga. De jobbar ständigt på rekordfart. Ibland känns det som lite som "in and out service" för det går så fort, haha! Två av mina handledare är bra på engelska medan en inte kan så mycket engelska - dock försöker denna handledare kommunicera så mycket som möjligt. Han har använt google translate och sagt lite på spanska/portugisiska - hur gulligt? Språkbarriären har definitivt varit lite utmanande med tanke på att de flesta portugiser inte är så duktiga på engelska. Att kunna lite portugisiska eller spanska är definitivt ett måste för att klara sig här - engelska är ingenting man kan ta för givet. På kliniken är det inte så många som pratar engelska och därför blir konversationerna korta och få. Det är däremot många som försöker prata med mig och jag har försökt så gott jag kan med hjälp av mina tidigare spanskakunskaper och de får ord portugisiska jag kan. Det har blivit en hel del frågor/prat om Sverige, IKEA, matkulturen och vädret (såklart haha). Min mest använda och värdefulla mening är nog "Desculpe, eu não falo português" vilket betyder förlåt, jag pratar inte portugisiska.
Kliniska placeringar här nere är lite annorlunda och här ges studenter inte lika mycket tid att öva/köra undersökningarna. Dessutom har de så korta tider på min klinik att det blir supersvårt. Dock har jag och mina handledare försökt att jag ska få köra så mycket som möjligt. Och angående patienterna - de pratar för mestadels portugisiska vilket gör det svårt för mig att etablera en patientkontakt. Jag har haft några få engelsktalande patienter som jag pratat med vilket har varit superkul.
Det största problemet under placeringen, vilket löste sig under de första dagarna var studienivån. Mina handledare hade inte fått information om hur det skiljer sig kring utbildningen i Sverige och Portugal, vilket gjorde att de förväntade sig att jag låg på en nivå av en portugisisk student. Detta innebar att jag skulle kunna ALLT kring undersökningarna, teorin, praktiken och även operationerna. Vid Karolinska Institutet läser man 3 år varav första året är tillsammans med inriktning laboratoriemedicin så det är mer "baskurser", de andra två åren är klinisk fysiologi inom alla områden. Det gäller allting från ultraljud hjärta och kärl till lungfysiologi, neurofysiologi, arbetsfysiologi samt nuklearmedicin med mer. Här i Portugal läser dem ungefär ett år om sin undersökning/område vilket gör att de är mer specialiserade och har enormt mycket mer tid att studera innan deras kliniska placeringar. Däremot pratade jag med mina handledare och förklarade situationen vilket de hade förståelse för och insåg de stora skillnaderna. De har i största möjliga mån anpassat situationen och förklarar enormt mycket. Jag har även läst på/pluggat en hel del för att kunna förstå undersökningarna och patologin. Jag ser det hela positivt eftersom jag har lärt mig enormt mycket och fått kunskaper utanför utbildningen.
Det har varit tre lärorika, intensiva och roliga veckor. Det här blev ett "litet axplock" från min placering (inlägget blev superlångt ändå hehe). Nu har jag redan börjat på nästa placering vilket är inom ekokardiografi och det är superintressant!
Comments