top of page

Klinisk placering inom Duplex - Rebecca

Förlåt för en alldeles för sen uppdatering, men nedan får ni läsa allt spännande kring duplex!!

Utsikten från den 6e våningen på sjukhuset - så fint. Tyvärr sämre väder den dagen jag hann ta foto!! Uppe på 9e våningen (högsta våningen!) där Neuro IVA (Neurologiska Intensivvårdsavdelningen är det ännu häftigare!!

Bild 1 är "Doppler 1", Bild 2 är utrustningen för att utföra "blind transcranial exam" och bild 3 är "Doppler 2".


Hej på er!!


Detta inlägg får ni läsa efter VFUn och jag befinner mig i skrivande stund i STHLM. Men självfallet ska jag försöka berätta allt även om denna placering! Jag var placerad på Laboratorio Hemodynamica Eelebral- Eco Doppler - Neurologia på Hospital Santa Maria. Där jobbade 3 st technicians och all övrig personal (sjuksköterskor, läkare, administratörer, koordinatorer etc). Enheten hade 2 rum som ni ser bild 1 och bild 2. Och det var rätt lyxigt för mig när jag var i doppler 2, då jag i somras på mitt jobb på fysiologkliniken hade exakt samma maskin när jag utförde DVT-undersökningar!! Jag fick även i doppler 1 lära mig en ny maskin, vilket också var positivt. Mina dagar började 8.30 och så gick jag fram till ungefär 15 eller senare varje dag! Vi hade ungefär 7-8 bokade patienter i varje rum exkluderande inneliggande patienter på diverse avdelningar (antalet är svårt att uppskatta då det varierar dag till dag!).


Det var alltid något att göra, det vill säga fullt upp! Det blev alltid "sena" luncher enligt svensk tradition, men jag föredrar faktiskt att äta lunch vid 14 eller så enligt portugiska traditionen. Jag glömde nästan att skriva detta, men vi var ett flertal olika professioner som skulle ha våra placeringar. Jag lärde känna 3 st läkare med specialisering inom neurologi och dem lärde mig enormt mycket kring olika patologier! Vi utbytte kunskaper, dem förklarade kring patologier för mig och jag kring ultraljud och utförandet för dem. Extremt lärorikt och väldigt postivit enligt mig!


Jag utförde carotis duplex, men lärde mig även transkraniellt ultraljud, som inte ingår i utbildningen på Karolinska Institutet på Biomedicinska Analytikerprogrammet! Jag tyckte att det var otroligt spännande att få lära mig något helt nytt som jag knappt hört talas om tidigare. Det innebär självfallet mycket studier för min del eftersom jag inte fått någon utbildning i detta tidigare. Det var bara att försöka förstå så mycket som möjligt och öva öva öva!


Jag fick öva nästan på varje patient, som på min EKO-placering. Jag började step by step och i slutet fick jag utföra undersökningarna helt själv (d.v.s. både carotis och transkraniell!). Så kul att få sin utveckling och att det går framåt, speciellt med en helt ny undersökning och jag körde både barn & vuxna! Jag försökte visa och göra mitt bästa med att jag pluggade mycket!! Mina 3 handledare ställde frågor för att se att jag förstått, och ökade gradvis svårighetsgraden för att jag skulle utvecklas. Alla 3 var väldigt duktiga på engelska och försökte förklara allt kring undersökningen, samt svara på mina frågor! Min kärl-placering var väldigt lik min EKO-placering. Jag hade mitt praktiska prov hela sista veckan i princip, där jag fick remissen och utifrån den utföra undersökningen, både carotis o transkraniell, efter utförd undersökningen ge en kort bedömning (precis som på EKO!).


Jag fick både vara på enheten, men jag följde även med på IVA och Neuro IVA. Det var intressant att få ta del av och se hur den portugisiska IVA såg ut. På sjukhuset har dem valt att ha en cirkulär placering för underlätta arbetet på IVA, vilket jag inte sett tidigare när jag varit på IVA på andra sjukhus. Jag var väldigt mycket på IVA ju mer jag lärde mig och det var en upplevelse i sig att gå in där. Jag fick se en hel del både på kliniken allt ifrån okluderade carotider till dissektioner! Jag fick även av mina handledare mycket tips på böcker, låna hem böcker från kliniken men fick även ett 20tal olika pdf av böcker av min clinical supervisor/tutor - så himla gulligt!!


Det var allt för denna gång - men passa på att läsa alla andra inlägg också!


Ha en fin fredag!






bottom of page